drag

Spanyol és francia diadal, magyar 15. hely Alsóörsön

Izgalmas futamokat rendeztek az alsóörsi 420-as világbajnokságon – a világ egyik vezető utánpótlás hajóosztályának idei legrangosabb eseményén a Férfi/Vegyes mezőnyben spanyol, a Női mezőnyben francia, az U17-esben pedig német győzelem született. A legjobb helyen végző hazai egység a 15. Szűcs Benedek, Csizmazia Bence kettős lett a Férfi/Vegyes kategóriában.

Fülig érő szájjal konstatálták, hogy nyertek, azután a vízbe ugrottak, vagy éppen lökték őket, hiszen a világbajnoki cím ünneplése akarva-akaratlanul is fürdéssel jár. Remek hangulatban telt tehát az alsóörsi 420-as világbajnokság zárónapja – csakúgy, mint azt megelőzően a többi is.

A Férfi/Vegyes kategóriában a Fernando Flethes Anaya, Carlos Flethes Anaya kettős végzett az élen, és nem túl nagy meglepetésre a honfitársaik is beleerősítettek szombaton, úgyhogy a dobogón kizárólag spanyolok álltak a világbajnokság záróünnepségén.

„Nagyon nehéz verseny volt, mivel mindig tengeren versenyzünk, a szél teljesen szokatlan volt számunkra: folyamatosan változott az erőssége és az iránya is – nyilatkozta Fernando Flethes Anaya. – Az utolsó futamot nem tudtuk kiélvezni, mert az első bójánál megbüntettek, onnan pedig már csak megpróbáltunk túlélésre hajtani, de szerencsére sikerült magunk mögött tartani az ellenfeleket. Most már jöhet az ünneplés!”

A legjobb magyar a Szűcs Benedek, Csizmazia Bence kettős volt, amely ugyan a hajrában a 11. helyről visszacsúszott a 15. helyre, ám így is boldogan nyilatkozott, hiszen az elsődleges célja az volt, hogy bekerüljön az Arany-csoportba, és nem csupán ezt sikerült elérni, hanem remek részeredmények is születtek: második és harmadik hely.

„Nagyon elfáradtunk a verseny végére, de azt mondom: megérte – mondta Szűcs Benedek. –Nagyon jó világbajnokságon vagyunk túl, amelyen bejutottunk az Arany-csoportba, és volt néhány kiemelkedő részeredményünk is. Ami talán még ennél is fontosabb: nagyon sokat tanultunk és a vitorlázás minden elemében fejlődtünk.”

A hölgyek mezőnyében a Solenza Mariani, Antea Mariani hódította el a világbajnoki címet. A csuromvizes lányokkal madarat lehetett volna fogatni a hajóparkban – látszott, még titkon is csak alig remélték, hogy ők lesznek a világbajnokok a Balatonon.

„Nagyon boldogok vagyunk, bár még fel sem fogtuk igazán, hogy tényleg sikerült, hogy világbajnokok vagyunk – elképesztően jó érzés – mondta Solenza Mariani. – Előzetesen reménykedtünk benne, hogy talán a dobogóra felállhatunk, de hogy elsők leszünk… Azt nem gondoltuk. Nagyon nehéz versenyen vagyunk túl, talán az volt a legnehezebb, hogy sokat kellett várni a szélre, amely, ha meg is jött, nagyon forgolódott, ennek ellenére megcsináltuk, nyertünk! Az utolsó futam volt a hét fénypontja, azért megérte minden fáradtság, és azt se bánjuk, hogy a végén belöktek minket a vízbe.”

Az U17-es kategóriában a német Severin Gericke, Xaver Schwarz páros szinte végig uralta a mezőnyt, de ebben a sportágban sohasem lehet biztosra menni, így végig koncentráltan versenyzett, és végül megkaparintotta az aranyérmet.

„Nagyon jó volt a Balatonon vitorlázni, minden jól összeállt, és remek hetünk volt – mondta Severin Gericke. – Rengeteget edzettünk a világbajnokság előtt, ennek megfelelően nagy elvárásokkal jöttünk ide – boldogok vagyunk, hogy sikerült nyerni. A legnehezebb feladat az volt, hogy megértsük a hullámzást, mert ez egy nagyon különleges tó, de szerintem végül sikerült megoldanunk a feladatot.”

Az U17-es hölgyek mezőnyében a honfitárs német Valentina Steinlein, Lea Adolph páros ünnepelhetett.

„Megbeszéltük, hogy küzdünk, ahogy csak tudunk, mert nem hagyhatjuk elúszni a világbajnoki címet – mondta Valentina Steinlein. – A határainkat feszegettük egész héten, főleg mert nem szoktunk ilyen tavi körülmények között vitorlázni. Úgyhogy nagyon boldogok voltunk, amikor megérkeztünk a célba, és az edzőnk megmondta, hogy a fiúk és mi is világbajnokok vagyunk.”

A világbajnokság az alsóörsi Sirály Parkban megtartott díjkiosztó ceremóniával ért véget.

Kezdjük el a közös munkát még ma!
‍Keress minket bizalommal!
Kapcsolat