drag

Newcastle-átvétel: A BeIN felszólítja a Premier League-et a szaúdi kalózkodás blokkolására

Yousef Al-Obaidly emlékeztet, hogy milyen komoly károkat okozott a kluboknak a BeoutQ.

A katari tv-társaság, a BeIN Sports javasolta a Premier League-nek, hogy ne engedélyezze egy szaúdi vezetésű konzorciumnak a Newcastle United megvásárlását, mivel az ország érdekelt a BeoutQ kalózhálózatban.

A Newcastle a hírek szerint közel áll egy 300 millió fontos felvásárláshoz, amelyben a Mohammad bin Salman koronaherceg vezette szaúd-arábiai Public Investment Fund (PIF), 80 %-os részesedést szerezne az északkelet-angliai klubban.

Ám a Times által közölt két levélben, melyekből részleteket látott a SportsPro is, a BeIN vezérigazgatója, Yousef Al-Obaidly arra kérte a Premier League 20 klubját és vezetőjét, Richard Masterst, hogy követeljen nyilvános magyarázatot Szaúd-Arábiától a BeoutQ-val kapcsolatban, amely három évig illegálisan közvetített Premier League-mérkőzéseket, valamint további prémium sporttartalmakat.

A Premier League elnökének íródott levélben Al-Obaidly-nak figyelmeztetett, hogy a Newcastle United potenciális felvásárlója komoly károkat okozott a kluboknak és a Premier League-nek a kereskedelmi bevételeket tekintve, és hozzátette, az illegális szolgáltatás hatása továbbra is érezhető.

A BeoutQ-t, amelyet 2017-ben alapítottak egy szélesebb közel-keleti diplomáciai egyezség eredményeként, és ezzel egyidőben a BeIN-t letiltották Szaúd-Arábiában, most levették ugyan a műholdakról, de IPTV-egységei továbbra is aktívak maradtak.

„Amikor a Premier League-szezon újraindul, a liga televíziós tartalmai könnyedén elérhetők lesznek a BeoutQ set-top-boxain keresztül, melyekből jelentős mennyiséget adtak el Szaúd-Arábiában és a szélesebb MENA (Közel-Kelet és Észak-Afrika) régióban” - folytatta Al-Obaidly.

„Mindemellett figyelembe véve, milyen gazdasági nehézségeket okoz a koronavírus a sportéletre, ez az egész éppen akkor történik, amikor a futballklubok egyébként is jobban szeretnék védeni a televíziós bevételeiket.”

Egy Mastersnek íródott másik levélben Al-Obaidly elmondta, elengedhetetlen, hogy a Premier League teljeskörűen kivizsgálja a Newcastle potenciális felvásárlását, beleértve minden igazgatót, a KSA PIF képviselőit, illetve más szaúd-arábiai cégeket is, melyek anyagilag támogatják az ügyletet.

Al-Obaidly azt is megkérdezte, hogy a Premier League figyelembe veszi-e Szaúd-Arábia közvetlen szerepét a BeoutQ indulásában, promóciójában és üzemeltetésében, valamint a kihívást, amivel a Premier League maga szembe nézett, sőt, szembe is fog nézni, ha szeretné megvédeni intellektuális tulajdonának jogait abban az országban.

Ez a lépés komoly veszélyt jelent Mike Ashley számára, aki szeretné véglegesíteni a Newcastle eladását, lévén a BeIN a Premier League egyik legnagyobb televíziós közvetítő partnere, amely a hírek szerint 500 millió fontot fizet a sorozatért, hogy három évig sugározhassa a mérkőzéseket a Közel-Keleten és Észak-Afrikában (MENA régió).

Al-Obaidly, aki a francia futballóriás, a Paris Saint-Germain igazgatói tanácsában is jelen van, korábban azt mondta, a BeIN csökkentheti a sportjogokra fordított összeget a „BeoutQ-saga” miatt.

A BeIN azonban hangsúlyozta, hogy legutóbbi kérésével nem fenyegetni akarta a Premier League-et, miszerint megszakítaná vele a kapcsolatot, hisz tisztában van vele, komoly lépéseket tett eddig is, hogy megállítsa a BeoutQ rablását az élő sportjogok tekintetében.

Szeptemberben a Premier League azon nyolc labdarúgó testület között volt, melyek felszólították a szaúdi műholdszolgáltatót, az Arabsatot, hogy ne sugározza a BeoutQ-t, amely szerintük visszaél a sporttal és komoly károkat okoz a legális jogtulajdonosoknak, szurkolóknak és játékosoknak.

Mindez azután történt, hogy a Premier League elmondta, kilenc jogi tanácsadó céggel beszélt Szaúd-Arábiában, hogy járjon el ügyében és indítson pert a BeoutQ ellen, és ezek mindegyike vagy elutasította, vagy elfogadta ugyan a felkérést, de később visszaadta a megbízást.

A BeIN felszólításával egy időben, miszerint a Premier League-nek meg kell vizsgálnia a Newcastle eladását, az emberi jogokért küzdő Amnesty International is kritizálta a potenciális üzletet.

Az Amnesty UK igazgatója, Kate Allen levelet írt Mastersnek, amely a BBC-hez is eljutott, ebben az állt: „A Szaúd-Arábiával kapcsolatos emberjogi kérdéseket régóta figyelmen kívül hagyják, ezért a Premier League komoly veszélynek teszi ki magát azzal, ha beáll olyanok közé, akik a Premier League presztízsét fontos ügyek elfedésére használják, amelyek immorálisak, törvényt sértenek és ellentétben állnak a Premier League és a globális futballközösség értékeivel.”   

Forrás: SportsPro Media

Kezdjük el a közös munkát még ma!
‍Keress minket bizalommal!
Kapcsolat