drag

Hajós, Stréli: a következő generációért is

Rohamosan közeleg az immár világranglista-pontokat is adó MKB-Pannónia Strandröplabda Országos Bajnokság rajtja, hiszen a mostantól számított negyedik hétvégén már ütik majd a labdát Tatán. A hátralévő időben kifaggatunk néhány érdekes párost – a sort a férfiaknál címvédő Hajós Artúrral és Stréli Bencével kezdjük, akik combos programot raktak össze maguknak erre a nyárra. Például azelőtt beszélgettünk, hogy elugrottak Szocsiba egy négy csillagos world tour versenyre…

A 2021-es MKB-Pannónia Strandröplabda Országos Bajnokság újdonsága, hogy az eddigi jutalmak mellett immár világranglista-pontokat is ad: ez mekkora öröm?

Hajós Artúr: Ez jó dolog, nagyon örülünk neki. Persze ez nem jelent majd akkora mennyiséget, ami nagyban befolyásolná egy jelentős külföldi verseny kvalifikációját, márpedig a mi fókuszunk ezen van, de ha lehet akármennyi pontot szerezni, az már jó.

Stréli Bence: A hat utolsó versenyből a legjobb négy eredmény számít, ez is tompítja a hatást, ám valahol el kell kezdeni…

2020-at mindenki nagyon megszenvedte, ti hogyan fordultatok 2021-re?

Hajós: Utazás szempontjából már jobb a helyzet, lehet menni bárhova. Természetesen kevesebb versenyünk és lehetőségünk volt, mert tavaly nem minden páros merészkedett ki… De nem érzem, hogy le lennénk maradva, és be kéne hoznunk valami hatalmas mínuszt. 

Lelkileg is megterhelő lehetett az év, sok más sportoló nyilatkozott úgy, hogy akár sportpszichológusra is szükség volt a történtek – vagy nem történtek – feldolgozására.

Stréli: Minket ennyire komolyan azért nem viselt meg. Itt volt például a magyar bajnokság, annak nagyon örültünk, hogy el tudtunk indulni, ráadásul sikerült megnyernünk a fordulókat és a végét is. Az egy-két két külföldi utazással pedig nem lett annyira rossz a mérleg.

Hajós: A mentális rész nekünk erősségünk, nagyon jól elvagyunk, nincsenek problémáink egymással, ez sokat segít. Csalódottság nyilván volt, hiszen edzeni szerettünk volna és játszani és utazni, ha pedig ezt nem lehet, mert elmarad például egy nemzetközi verseny, akkor szomorúak vagyunk. Mégis az zavart jobban, hogy álldogálásnak tűnt az egész: vártunk otthon, hogy történjen valami, de nem történt… Annak persze örülünk, hogy itthon játszhattunk, és egy-két versenyre azért külföldre is el tudtunk menni.

Ez volna a középtávú terv is, minél többet külföldre?

Stréli: Szerencsére idén már sokkal több verseny lesz, úgyhogy sűrű a programunk. Most elutazunk Oroszországba, Szocsiba, ahol négy csillagos verseny lesz, tehát nem reális, hogy felkerüljünk a főtáblára, viszont hasznos tapasztalatszerzés, hiszen olyanokkal játszhatunk, akik például az olimpiára készülnek, úgyhogy ki is lesznek hegyezve. Szeretnénk mi is eljutni ide két-három éven belül, ezért is próbálunk ki ilyen versenyeket, hogy lássuk, hol tartunk.

Hajós: Ez sok összetevős kérdés. Nem lehet azt mondani, hogy ha kijárunk nemzetközi versenyekre, akkor idővel biztosan sokkal jobbak leszünk… Mégis úgy gondoljuk, hogy a legfontosabb, hogy olyan közegben mozogjunk – olyan versenyekre járjunk, olyan partnerekkel készüljünk –, ami felkészít arra, hogy kettő-három év alatt igenis odaérjünk, és nemzetközi top páros lehessünk.

Magatok szerveztek és intéztek mindent?

Stréli: Nem, a klub és Buday Balázs nagyon sokat segít pénzügyileg és szakmailag is – tényleg a közeg a legfontosabb.

Hajós: Jelenleg nincs mellettünk-mögöttünk kinevezett háttércsapat, az a felállás, hogy vagyunk mi ketten és az edzőink, de közben nagyon sokan segítenek. Szerencsések vagyunk, hiszen kiskorunk óta forgunk a nemzetközi mezőnyben, ami sok kapcsolatot is jelent, most is így tudtunk kint edzeni Spanyolországban, hogy meghívtak minket svédekkel, németekkel együtt.

A sűrű versenynaptár, amit említettetek, mit takar pontosan?

Stréli: Kettő-három üres hétvégénk van, a többi betáblázva. Megyünk a magyar bajnokságban, indulunk egy, kettő és négycsillagos nemzetközi versenyen is.

Hajós: Pontos menetrendünk azért nincs még, mert sok verseny üti egymást, ezért még végigbeszéljük az edzőinkkel is, hogy mire érdemes és nem érdemes elmenni. Persze igyekszünk minél többet játszani.

Tűztetek ki célokat, vagy csak annyit, hogy minél több helyen játszani?
Hajós: Kitűzött célról nehéz beszélni. Nyilván, ha egy adott eseményt nézünk, például egy world tour versenyt, akkor a cél, hogy feljussunk a főtáblára. De ha nem jön össze, akkor sincs világvége, nem vonulunk vissza… Az is előfordult már, hogy nehezebb versenyen jobban szerepeltünk, míg egy könnyebben rosszabbul. Ezt nem lehet előre megmondani, a fontos, hogy folyamatosan fejlődjünk, és öt-tíz év múlva világbajnokságon és olimpián képviselhessük Magyarországot.

Stréli: Ez hosszú út. Senki sem tudhatja, mikor érhetünk el oda, hogy „na, berobbantunk, megérkeztünk”, és onnantól könnyebb a dolgunk.

Ritka, hogy húszas évek elején járó sportolók öt-tízéves távlatról és az utánuk következő generációról elmélkedjenek…

Hajós: Reméljük, mások is beállnak a közös ügy mögé. Sokkal többről van szó, mint hogy nekünk jó legyen. Mi azt is szeretnénk, hogy tíz év múlva a mostani fiatal magyar játékosok úgy készülhessenek itthon, ahogy mi nem tudtunk: ne kelljen külföldre utazgatni, külföldi párosokkal edzeni, hanem igenis legyen annyi és olyan szintű magyar utánpótlás-játékos és -képzés, hogy ők egymással versenyezhessenek itthon. Persze nem rossz külföldre menni, szükség van rá, csak más arányokkal.

Jó úton jár már a szakág?

Stréli: Még törjük a jeget. Nekünk például jó lett volna, ha van egy húzó páros, amelyet példaképnek választhatunk, amely tagjaitól látjuk, hogy például egy rutinosabb, sok ponttal rendelkező beviszi a fiatalabbat – nekünk ilyen opciónk nem volt. Ezt is szeretnénk elérni, hogy tíz-tizenöt év múlva visszanyúlhassunk a magyar tehetségekhez, mert vannak ám, csak nehéz kitörni.

Hajós: Jó úton halad a szakág, csak sok mindennek kell még összeállnia. A szövetség, a klubok és az edzők is tisztában vannak azzal, mi a teendő, én optimista vagyok.

MKB-PANNÓNIA STRANDRÖPLABDA ORSZÁGOS BAJNOKSÁG 2021

Június 18–20., Tata: I. Mesterverseny (nevezési határidő: június 4.)

Július 2–4.: II. Mesterverseny (nevezési határidő: június 18.)

Július 16–18., Csepel: III. Mesterverseny (nevezési határidő: július 2.)

Augusztus 13–15., Lupa Beach: Magyar Bajnoki Döntő (nevezési határidő: július 30.)

Kezdjük el a közös munkát még ma!
‍Keress minket bizalommal!
Kapcsolat