drag

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) kalózkodást szabályozó rendelete kételyeket vet fel a Newcastle szaúdi megvásárlása miatt

Getty Images

A beszámoló úgy véli, hogy Szaúd-Arábia megkönnyíti a BeoutQ illegális sportközvetítéseit. 

A Világkereskedelmi Szervezet súlyos vádakat fogalmazott meg Szaúd-Arábiával szemben, miszerint segíti a kalózközvetítéseket, és ez komoly hatással lehet a szaúdiak 300 millió fontos üzletére, amivel az angol Premier League-ben szereplő Newcastle Unitedet vásárolnák meg.

A beszámoló, amelyet a WTO 18 hónapos jogi vizsgálódása előzött meg, úgy találta, hogy a „prominens szaúdiak” támogatták a kalózszolgáltató BeoutQ illegális közvetítését, ellentmondva a szaúdiak korábbi állításának, miszerint a cég, amely a katari közvetítő társaság, a BeIN tartalmát használta, az ő befolyásuk nélkül cselekedett. 

A felfedezés, amelyet a labdarúgás európai vezető testülete, az UEFA, valamint a spanyol és német labdarúgó bajnokságok is azonnal üdvözöltek, komoly kételyeket vet fel a szaúdi befektető társaság (PIF) tagjainak alkalmasságáról, átmennek-e a Premier League tulajdonosok és igazgatók tesztjén, hogy megszerezhessék a Newcastle 80 százalékos tulajdoni jogát. 

A WTO vizsgálati bizottsága elmondta, a BeIN bizonyítékkal erősítette meg az állítását, miszerint a „BeoutQ kalózkodását prominens szaúdiak támogatták”, és a „BeoutQ segítséget kapott egy szaúdi tartalomszolgáltatótól, hogy az ellopott tartalmat eljuttassa a szaúdi fogyasztókhoz”.

A bizottság összegzésként azt fontolgatja, hogy Katar keresete, miszerint a BeoutQ-t, amelyet magánszemélyek és társaságok üzemeltetnek, a szaúd-arábiai büntető joghatóság alá tartozik, első látásra helytálló. 

A BeoutQ illegálisan közvetítette a Premier League mérkőzéseket streaming és műholdas szolgáltatásán keresztül, mielőtt tavaly augusztusban lekapcsolta volna a műholdat. A BeoutQ beltéri egységei azonban még mindig lehetővé teszik, hogy illegálisan vegyék a tartalmat IPTV platformon.

Az UEFA, amely örömmel fogadta a WTO vizsgálat eredményét, azt mondta: „Egyértelmű, hogy a BeoutQ közvetítései kimerítik a kalózkodás fogalmát, így ez illegális.”  

„A BeoutQ az Arabsat által közvetített frekvenciákon volt elérhető, és a szaúd-arábiai területi bíróság szerint egyének és cégek is támogatták.”

„Azok, akik a BeoutQ példáját követik, számítsanak rá, hogy az UEFA mindent megtesz a saját termékének és partnereinek védelméért, hisz a partnerek befektetése segít abban, hogy a labdarúgás a világ legnépszerűbb sportága maradjon az utánpótlás szinttől a profi sorozatokig.” 

„A kalózkodás nem csak a befektetéseket veszélyezteti, de az egész professzionális sportot is.” 

A FIFA, a sportág globális irányító testülete szintén kiadott egy közleményt, miszerint a futballmérkőzések lopását nem tolerálja, és hozzátette: „A FIFA követeli, hogy a KSA tegye meg a szükséges lépéseket kötelezettsége ellátása érdekében, hogy megvédje a legitim média partnereket, mint a BeIN, és magát az egész labdarúgást is.” 

Az Amnesty International által felvetett emberi jogi kérdések miatt kétségeket vet fel, hogy a szaúdiak kivásárolhatják-e a Newcastle jelenlegi tulajdonosát, Mike Ashley-t, meghiúsulni látszik a népszerűtlen Ashley gyors távozása.  

Bár az Egyesült Királyság kulturális államtitkára, Oliver Dowden korábban jelezte, hogy a Premier League dönt arról, megfelelő-e az új tulajdonos, legalább két parlamenti képviselő felszólította a kormányt, hogy vizsgálja ki a megállapodást és fontolja meg a szankciókat. 

A Premier League legfőbb vezetője, Richard Masters június 16-án, még a WTO vizsgálat megjelenése előtt egy kérdésre válaszolva elmondta: „Amint tudják, nagyon komolyan vesszük a kalózkodást. Tartjuk magunkat ahhoz, amit a múltban is elmondtunk, de ami a tulajdonosváltást illeti, nem mondhatok semmit sem a tartalmáról, sem az időzítéséről.” 

Szaúd-Arábia 2017-ben minden kapcsolatot megszakított Katarral, és a WTO jelentés beszámolt arról, hogy a BeIN minden kísérletét blokkolta, hogy végrehajtási eljárást kezdeményezzen a szaúdi jogrendszeren keresztül. 

A BeIN az„elburjánzó kalózkodást” jelölte meg döntése részeként, amiért több mint 100 embert el kellett bocsátania dohai irodájából ezen a héten.

A döntést „az intellektuális termékjogok történelmi érvényesítésének” nevezve a BeIN vezetői azzal vádolták a szaúdi kormányt, hogy elnyomja a sport globális fejlődését, ami jelentős hatással van a Premier League klubokra, köztük a Newcastle-re.

A BeIN vezető jogtanácsosa és vállalati ügyek igazgatója, David Sugden elmondta: „Szaúdi sportrajongók csakis illegális módszerek által tudnak jelentős sporteseményt, köztük a Newcastle United mérkőzéseit nézni.”

„A sport nem tud fejlődni, amíg Szaúd-Arábia folytatja a sportjogok lopásának támogatását és nem veszi figyelembe a nemzetközi jogszabályokat. Remélhetőleg egy nap ez megváltozik, mindenki nagy örömére.” 

A szabályozásra válaszul az állam által működtetett szaúdi sajtóügynökség (SPA) egyik írásában azt állítja, hogy a WTO jelentés visszautasította a vádakat, miszerint a szaúdi kormány támogatta volna az állítólagos kalózkodást. 

Az SPA arról is beszámolt, hogy a szomszédos Katar hat kalózvádat fogalmazott meg, a WTO bizottság egyetlen bűnügyi kérdést taglalt, ami semmissé vált a WTO vita során. 

Az SPA riport hozzátette, hogy „Szaúd-Arábia komoly eredményeket könyvelhet el az intellektuális jogok védelme terén, és elkötelezett, hogy a saját nemzeti jogszabályait és lépéseit teljes összhangban alkalmazza a WTO szabályzatával”. 

Kezdjük el a közös munkát még ma!
‍Keress minket bizalommal!
Kapcsolat