drag

A világbajnok Rasovszky Kristófnak három hét és 3 fok hiányzik az első balatoni edzéséhez

Rasovszky Kristóf / MUSZ

A veszprémi úszót most a sikeres egyetemi vizsgái motiválják

A világ- és Európa-bajnok Rasovszky Kristóf nem gondolta úgy, hogy minden jónak vége, amikor elkezdték halasztani, aztán törölni is a versenynaptárból az úszósport idei legrangosabb eseményeit, miközben az is eldőlt, hogy a tokiói nyári játékokat csak jövőre lehet megrendezni. Mint élsportoló, aki az alkalmazkodásból is már sokszor vizsgázott jelesre, arra jutott, hogy az olimpiai álmai 2021-ben is teljesülhetnek. Mérnöknek készülő veszprémi egyetemi hallgatóként viszont kifejezetten örült annak, hogy végre lesz egy olyan féléve, amikor jobban tud előre haladni, mint az előző háromban.
A tanulásban elmerülve
„Hat tantárgyat vettem fel, amelyek közül négyben már megfeleltem. A hátralévő két vizsgára bő egy hónapom maradt, így aligha futhatok ki az időből. Akik nem ismerik közelebbről a villamosmérnöki diploma megszerzéséhez vezető utat, azoknak nem fog sokat mondani, hogy mostanában a vezérléstechnika, az irányítástechnika, a villamoságtan, az analóg áramkörök és a méréselmélet ismereteit igyekszem jól elsajátítani – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a veszprémi Pannon Egyetem műszaki és informatikai karának ösztöndíjas hallgatója. – Az én életemet úgy érintette a járványveszély, a tilalmak, az uszodák és az edzőtermek bezárása, hogy az energiáim egy jókora részét a tanulásra csoportosítottam át. E közben igyekeztem feltalálni magamat, hogy otthon négy fal között, vagy éppen kerékpárra ülve miként tudom úszás nélkül is jó erőben tartani magamat.”
A világ egyik legjobb nyíltvízi úszója ezekben a napokban már a balatonfűzfői uszodában gyakorolhat. A saját bőrén tapasztalja, hogy két hónap kihagyás után milyen nehéz feladatot jelent visszazökkeni a régi kerékvágásba, úgy érezni a vizet, ahogy az magától értetődő volt, amikor még a versenyeket járta.
„Még néhány hétnek el kell telnie, amig a technika és az iramváltás is a helyére kerül, miközben az edzéstávok is egyre inkább hasonlítani fognak a szebb időkre. Merem remélni, hogy amire minden összeáll, azaz körülbelül három hét múlva, már nem csak az uszodai, hanem a távúszó énemet is próbára tehetem a Balaton vízében. Ami jelenleg csak 16 fokos, szóval legalább hármat emelkednie kell ahhoz, hogy barátságosabb legyen és könnyebben tudjam elhatározni magamat az első csobbanásra. Utoljára tavaly szeptemberben tehettem meg ezt.”
Van még némi remény
Rasovszky úgy tudja, hogy van még némi remény két Világkupa verseny megtartására, amelyeknek a FINA zöld jelzésével Tajpej és Hongong adhat otthon.
„Nem mondom, hogy mindegy, de ebben a nehéz és szokatlan helyzetben már aligha rontana a motivációm szintjén, ha egyetlen nemzetközi versenyre se utazhatnék el. Úgy értesültem, hogy lesznek idehaza erőfelmérő edzések, amik talán még versenyhangulatot is áraszthatnak, hol a Lupán, hol Balatonalmádiban, vagy éppen Szegeden, a Maty-éri olimpiai központban. Valami célra és húzóerőre minden úszónak már most szüksége van, a hiányérzet az idő múlásával pedig csak erősödhet. Nem igazán nyugtat meg, hogy a legnagyobb külföldi ellenfeleim ugyanolyan cipőben járnak, mint mi magyarok. Számomra tényleg az a lélekerősítő, hogy a tanulásnak és a sikeres vizsgáknak köszönhetően nem érzek ürességet magamban, 23 évesen pedig nem kell keseregnem amiatt, hogy elmegy egy év, ami megrövidítette a sportpályafutásomat” -. hangsúlyozta Rasovszky Kristóf, akit 2019-es világbajnoki győzelmének és más sikereinek köszönhetően az év legjobb férfi nyíltvízi úszójának nyilvánított a Nemzetközi Úszószövetség.


Forrás: Szalay Péter / SzPress Sporthírszolgálat

Kezdjük el a közös munkát még ma!
‍Keress minket bizalommal!
Kapcsolat