drag

A Bundesliga 4,4 milliárd eurót zsebel be a helyi televíziós közvetítési jogokért a Sky-tól és a DAZN-tól

Getty Images

A 2021/22-es szezontól induló új négyéves szerződés alig kevesebb, mint a 4,64 milliárdos jelenlegi szerződés.  

  • A Sky, a DAZN és a ProSiebenSat.1 szerezte meg a Bundesliga jogokat 2024/25-ig
  • A Sky 200 meccset közvetít szezononként, a DAZN 106 meccset ad
  • A 4,64 milliárdos jelenlegi szerződés 85%-os emelkedést jelentett az előző megállapodáshoz képest 

A kereskedelmi televízió Sky és a sport streaming előfizetéses szolgáltató, a DAZN szerezte meg a német labdarúgó bajnokság, a Bundesliga hazai közvetítései jogainak nagy részét a 2021/22-es szezontól a 2024/25-es idényig.

A Német Labdarúgó Liga (DFL), Németország első két osztályát működtető testület megerősítette a négyéves megállapodást, amelynek értéke szezononként 1,1 milliárd euró, vagyis összesen 4,4 milliárd eurót ér. 

Az összeg alig valamivel kevesebb, mint a 4,64 milliárd eurós jelenlegi szerződés, amelynek részesei a Sky, a Discovery tulajdonában lévő Eurosport és a közszolgálati ARD. A legutóbbi tenderen a liga értéke 85%-kal emelkedett. A mostani csökkentést az AP szerint az élő mérkőzések járvány miatti szüneteltetése okozta. 

Az új megállapodás alapján a Sky 200 szombati mérkőzést sugároz szezononként, a DAZN exkluzív jogot kapott a péntek esti és vasárnap délutáni mérkőzésekre Németországban, Ausztriában és Svájcban. 

A DAZN, amely jelenleg 40 meccset közvetít szezononként a Discovery-vel a 2019/20-as idény előtt kötött továbbértékesítési megállapodás alapján, a valaha volt legnagyobb csomagot tudta megszerezni, amely a hazai futballbajnokságot streaming szolgáltatáson keresztül adja Európában. 

„Vízválasztó ponthoz érkeztünk a sport streaming szolgáltatás fejlődésében, most az a logikus lépés, ha folytatjuk a befektetést a legérettebb piacba és a sport jövőjébe” – mondta Simon Denyer, a DAZN Group ügyvezető igazgatója. „A DFL-lel történő együttműködés átalakulást jelent és hangsúlyozza a partnerünk iránti hosszú távú elköteleződésünket, miközben megpróbáljuk a legjobb sportszolgáltatást nyújtani a szurkolóknak elérhető, megfizethető áron és rugalmas módon.” 

A szabadon fogható ProSiebenSat.1 egy szezononkénti 9 élő mérkőzésre jogosító csomagot szerzett, amely tartalmazza a Bundesliga és a Bundesliga 2 nyitómérkőzését, a kiesésről döntő rájátszás meccseit, valamint a DFL Szuperkupát.

Az ARD és a ZDF az új megállapodás alatt is sugározza a Bundesliga összefoglalókat, míg a digitális kiadó, az Axel Springer szerezte meg a fizetős jogokat a Bundesliga és Bundesliga 2 összefoglalóira. 

„A tender végeredménye a Bundesliga és a Bundesliga 2 klubjainak, valamint a szurkolóknak is a lehető legnagyobb stabilitást biztosítja ezekben a bizonytalan időkben” – mondta a DFL igazgatója, Christian Seifert. „Ez vonatkozik a bevétel megőrzésére és a nézettségi szokásokra is.” 

„Nagy köszönet jár a következő időszak médiapartnereinek, akik a befektetésükkel kifejezték a bizalmukat a Bundesliga és a Bundesliga 2 jövőjét illetően.” 

A DFL korábban kénytelen volt elhalasztani a Bundesliga helyi közvetítési jogaira kiírt tenderét a koronavírus-járvány miatt. 

A Bundesliga is azon rangos európai labdarúgó bajnokságok sorába tartozik, amelynek a hazai közvetítési jogai csökkentek az utóbbi időben. Az angol Premier League 5 milliárd fontos megállapodást kötött a Sky Sports, BT Sport és Amazon hármasával, amely minimális csökkenést jelentett a 2016-tól 2019-ig tartó ciklusra kötött rekordösszeghez, 5.4 milliárd fonthoz képest. 

Kezdjük el a közös munkát még ma!
‍Keress minket bizalommal!
Kapcsolat